In deze weblog doe  ik verslag van de bouwwerkzaamheden van onze nieuwe woning. Er staan hier foto’s van de vorderingen en wat kleine verslagjes. Heel veel plezier met kijken en lezen. 

Hier komt ons nieuwe huis.

20 april 2019

We gaan uitzetten de vergunning is rond. 5 maart heeft de gemeente ons bekent gemaakt dat we mogen gaan bouwen.

Helaas kregen we op 12 april een bezwaar op de omgevingsvergunning. We hebben besloten om door te bouwen omdat de reden van het bezwaar is het afdwingen van een trillingsmeting tijdens de heiwerkzaamheden. Helaas zijn er mensen die liever eerst naar een advocaat gaan voordat ze met je praten.

 In de voorbereidingen hebben we de mogelijkheden van het boren van palen bekeken maar dat is erg duur en is niet nodig omdat we niet direct tussen oude gebouwen bouwen.  We gaan bekijken of we een meting doen al is het om het tegendeel te bewijzen.

De Vakman die alles kan
De piketpaaltjes zijn geslagen
F2099E5B-3441-4773-8A3F-ABF201547F3C
Hoogte van de toekomstige vloer

26 april 2019

De bouwput is gegraven. Weer een stap verder. We hopen op mooi weer maar dat is niet echt voorspeld. Op de grond bleef redelijk wat water staan en dat zal als er een put is niet veel beter worden. 

Heel wat grond moet worden verzet. Dit kunnen we met een gerust hart overlaten aan Wessel en Ruben

4 mei 2019

We gaan de piketpaaltjes voor de heipalen slaan. Zoals ik verwacht heeft het erg veel geregend en is de bouwput een grote modderpoel. Dit heeft al wat vertraging opgeleverd. Maar 17 mei komt de heiaannemer om te heien.

De bouwput lijkt heel erg groot maar er is rondom extra ruimte nodig voor de fundering. De uiteindelijke buitenmuur zal meer naar het midden zijn.
Meten is weten
Tot over de enkels in de modder

7 mei 2019

Bouwplank met de maat van de fundering

Vandaag heeft de gemeente ons meetwerk gecontroleerd. Ze hebben de rooilijnen gecontroleerd 5 meter aan de voorkant en 3 meter aan de zijkant. En aan de hand van de GPS coordinaten hebben ze ook de hoekpunten gecontroleerd. Ook hebben ze hoogte van de toekomstige vloer gecontroleerd. We hebben het werk goed gedaan. Complimenten voor de Vakman. 

We zijn klaar voor de grotere stappen waarbij er eindelijk iets zichtbaar wordt. Helaas zit het weer niet echt mee. De bouwput veranderd regelmatig in een zwembad waar door de werkzaamheden vertraging op aan het lopen zijn. We hopen dat in te halen als we in juni mooier weer treffen. 

 

17 mei 2019

Het is eindelijk zo ver vandaag is de eerste paal geslagen. Hier maken we een feestje van Mara mag de eerste paal slaan. Op dit moment hebben we even gewacht en hebben we al veel voorbereidingen gedaan. Weer een stap dichter bij onze droom. 

De gemeente is aanwezig om te kalenderen. Hiermee wordt gecontroleerd of de sondering die gedaan is voor het bepalen van de paal lengte goed is. We laten ook een trillingsmeting doen zodat we zeker weten dat er niet geclaimd kan worden. Bij een te hoge waarde gaat er een alarm af waarna de heimeester de slag aanpast om schade te voorkomen. 

Lengte van 18 meter
Mara mag de eerste paal slaan

20 juni 2019

Na heel veel regen en een leverancier die de funderingselementen niet kon leveren, omdat er een enorme vraag is naar bouwmaterialen. Kan er vandaag dan eindelijk verder gewerkt worden aan de fundering. 

Op 21 juni gaat de beton er in. Er zit nu vaart achter en we gaan nu iedere dag een stap verder komen.

21 juni 2019

28 juni 2019

De materialen voor de vloer zijn geleverd. Balkjes leggen en ‘broodjes’ er tussen, iso-schelpen er onder en bouwstaalmatten er op en beton er boven op. 

5 juli 2019

Vandaag zijn de isolatie schelpen geleverd. De schelpen zorgen voor een droge kruipruimte en daardoor voor een gezond klimaat in de woning. Het is bovendien milieuvriendelijk en heeft een hoge isolatie waarde en zorgt voor een warme vloer in winter. 

Klaar voor de beton

8 juli 2019

De beton is gestort. Dat betekend uit de modder en een vloer om op te gaan werken aan het huis. De Vakmannen zijn er blij mee maar wij ook. Komende weken zal het snel gaan. Als de materialen voor de wanden geleverd zijn zullen de contouren van de woning snel zichtbaar worden. Als eerste zal de garage afgemaakt worden dan is er een droge werkplek voor het zagen en schaften.

12 juli 2019

Na een paar dagen voorbereiding rondom de bouw plaats is de eerste wand een feit. Volgende week vrijdag zal een groot deel van de begane grond zijn opgebouwd. In de zomer vakantie gaat er nog veel meer gebeuren. Het is de bedoeling om in de 2e week van augustus een dak op het huis te hebben.  

15 juli 2019

De garage vorderd en ook de binnenwand tussen de garage en het woonhuis zijn opgebouwd. 

De garage is al een werkplaats
Perspectief van uit de achtertuin

18 juli 2019

Vandaag zijn alle wanden van de begane grond geplaatst. Nog een paar borstweringen en de constructies voor de hoekramen. Volgende week de verdiepingsvloer er op. 

19 juli 2019

Vandaag hebben we dan eindelijk voor elkaar dat het bezwaar is ingetrokken. Het duurde 14 weken voor we ons gelijk haalden. We kunnen een boek schrijven over hoe we het voor elkaar hebben gekregen maar dat terzijde we willen graag een huis bouwen en daar gaat deze blog over. We gaan er van uit dat het nu gedaan is met dit soort vervelende issues. Mocht je interesse hebben in het hele verhaal dan vertel ik het je graag, maar niet hier. Wat ik wel kwijt wil is dat wij zwaar geschut hebben gebruikt om hen te bewegen het bezwaar in te trekken.  

Et libera iustitia

22 juli 2019

Vandaag zijn we begonnen aan de balken voor de 1e verdiepingsvloer. het was al een warme dag, morgen wordt het nog warmer daarom beginnen we vroeg. We zijn gestart met de balken voor de garage want die moet als eerste klaar. We hebben de balken ‘op afschot’ gelegd, dat is niet waterpas, hierdoor loopt het water weg naar de water afvoer. We hebben ook de ruimtes voor de hoek ramen gemaakt. De hoekramen zijn een technische uitdaging. Er moet gebruik worden gemaakt van een stalen kolom en een hoekijzer. Deze worden op de bouwplaats in elkaar gelast. Vooral de achterkant is een uitdaging. Ik heb daar openstaande deuren ontworpen met een hoekraam.